Ieder Nederlander is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Wat deze zorgverzekering inhoudt, wordt elk jaar rond oktober door de overheid bekendgemaakt. Enkele voorbeelden van zorg die gedekt worden met deze verzekering zijn: een bezoek aan de tandarts, diverse soorten medicatie en ziekenhuisverblijf. Hoewel de basiszorg bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is, kunnen de premies sterk verschillen. In 2023 zijn de premies voor zorgverzekeringen gestegen, en de premies zullen in 2024 weer stijgen. Het is dus essentieel om zorgverzekeringen te vergelijken om de voordeligste en beste voor jouw situatie te vinden. 

Aanvullende zorgverzekeringen

Op het moment dat je de basiszorg niet uitgebreid genoeg vindt en behoefte hebt aan extra zorg, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je kunt je zorgverzekering aanvullen met verschillende dekkingen. Welke aanvullende dekkingen dit zijn, hangt af van de verzekeraar waar jij verzekerd bent of waar je je wilt verzekeren. Het vergelijken van zorgverzekering kan daarom handig zijn. Welke aanvullende dekkingen het beste bij jou passen, hangt af van de extra zorg waar jij behoefte aan hebt. Enkele voorbeelden van aanvullende zorg zijn:

  • Extra fysiotherapie
  • De orthodontist
  • Alternatieve geneeskunde
  • Brillen en lenzen

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is er één die je via jouw werkgever, via een sportclub of via een patiëntenvereniging kunt afsluiten. Door op deze wijze een verzekering af te sluiten, krijg je korting op jouw zorgpremie. Deze collectiviteitskorting verandert, net zoals de inhoud van de basis zorgverzekering, elk jaar. Speciale verzekeringen zijn er ook voor studenten, tandartszorg en ouderen.

De polis voor een goedkope zorgverzekering

Voor een betaalbare zorgverzekering is het cruciaal om de verschillende polissen te begrijpen. In Nederland heb je de keuze uit drie: de restitutiepolis, de naturapolis en de combinatiepolis. De restitutiepolis biedt vrijheid in zorgkeuze, maar is duurder. De naturapolis dekt alleen volledig bij gecontracteerde zorgverleners en is het goedkoopst. De combinatiepolis is een combinatie van de restitutie- en naturapolis. 

Voordelen zorgverzekeraars vergelijken

Het is handig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. De premie die je maandelijks moet betalen kan namelijk sterk verschillen per verzekeraar. De aanvullende dekkingen en poliswaarden van zorgverzekeringen kunnen ook flink variëren. Het is zonde om onnodig veel te betalen. Met het vergelijken van zorgverzekeringen kun je kiezen wat bij jouw situatie past en de best passende zorgverzekering voor jou en je portemonnee kiezen.

Wanneer hoef je geen zorgverzekering af te sluiten?

Hoewel de meeste Nederlanders verplicht zijn een basis zorgverzekering af te sluiten, zijn er enkele uitzonderingen, zoals mensen die in het buitenland werken of studeren. Op het moment dat je in Nederland woont maar voor een bedrijf in het buitenland werkt, ben je ook niet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze groepen zijn dus niet gebonden aan de verplichting van een basis zorgverzekering. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Kortom, een goede zorgverzekering kiezen is cruciaal voor je gezondheid en financiële gemoedsrust. Om de best bij jou passende zorgverzekering te vinden, zul je verschillende verzekeringen met elkaar moeten vergelijken. Dit is het makkelijkst met een vergelijkingssite. Je kunt eenvoudig je gegevens invullen en dan zoeken ze aan de hand van een vergelijkingstool de zorgverzekering die het beste op jouw behoeften aansluit.